- Reizigers uit het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika kunnen binnenkort waarschijnlijk naar Nederland reizen als ze een negatieve coronatest kunnen tonen.
- Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken liet dat dinsdag weten. Wel moeten de reizigers bij aankomst tien dagen in quarantaine.
- In het VK en Zuid-Afrika is een gemuteerde, besmettelijkere variant van het coronavirus opgedoken. Veel landen sloten daarop de grenzen.
Na het tonen van een negatieve coronatest mogen reizigers binnenkort weer vanuit het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika naar Nederland, laat Minister Stef Blok (Buitenlandse zaken) dinsdag weten.
Wel moeten de reizigers bij terugkeer tien dagen in quarantaine. Dinsdagmiddag wordt met de vervoerders afgestemd wanneer zij kunnen beginnen met het controleren van de testen.
Of reizigers uit die landen voor de kerst thuis zijn, is nog niet duidelijk. “Het is natuurlijk onze inzet,” zegt Blok.
Hij wil eerst met de vliegmaatschappijen en veerdiensten overleggen. Die vragen al om negatieve testuitslagen, maar dan van buiten de Europese Unie. “We zijn echt van hen afhankelijk om te horen hoe snel ze dit ook in kunnen regelen voor vluchten vanuit het VK.”
In het Verenigd Koninkrijk en Duitsland is een gemuteerde variant van het coronavirus opgedoken die veel besmetterlijker is. Veel landen, waaronder ook Nederland, besloten daarop vliegtuigen uit het Verenigd Koninkrijk volledig te weren.
Duitsland heeft het inreisverbod voor reizigers uit het Verenigd-Koninkrijk en Zuid-Afrika inmiddels verlengd tot 6 januari. De baas van het Robert Koch Institut, het Duitse RIVM, zei dinsdag dat het nog te vroeg is om de Britse mutatie goed te kunnen beoordelen. Daar is volgens hem meer onderzoek voor nodig.
Het is zeer waarschijnlijk dat de virusvariant in ook Duitsland voorkomt, volgens de baas van het RKI. Hij voegde toe dat daar nog geen gegevens van bekend zijn.
Ministers bespreken mogelijke gevolgen ‘Britse’ coronamutant
In Nederland vergaderen de meest betrokken ministers in het kabinet dinsdag weer over de ontwikkelingen rond het coronavirus. Tijdens dat reguliere overleg wordt onder meer besproken of de vondst van een mogelijk besmettelijkere mutant in Nederland tot extra maatregelen moet leiden.
Grote, nieuwe ingrepen zitten er waarschijnlijk niet aan te komen. Het kabinet kondigde vorige week een zeer strenge lockdown aan. Met de sluiting van onder meer kappers, sportscholen en niet-essentiële winkels, zijn nu vrijwel alle gelegenheden waar veel mensen samen kunnen komen al dicht.
Volgens Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) is de Britse coronavariant een risico voor de zorg. Als de gemuteerde, besmettelijkere versie van het coronavirus die zich in het Verenigd Koninkrijk verspreidt inderdaad ook in Nederland is opgedoken, wordt het lastiger om het aantal besmettingen omlaag te krijgen. Daarmee blijft dan ook de druk op de ziekenhuizen langer hoog.
De kans om na een besmetting met de nieuwe variant van het virus op de ic te komen is volgens de laatste informatie niet hoger, aldus Kuipers, omdat je er niet per se zieker van wordt.
Wel maakt hij zich zorgen over de aanhoudende hoge infectiegetallen. Maandag werden meer dan 11.000 nieuwe gevallen gemeld. “En de nieuwe variant kan daar ook effect op hebben.” Kuipers hoopt vooral dat de strenge lockdown een gunstige uitwerking gaat hebben op het aantal besmettingen.